„La București, Lagarde va susține un discurs despre România și Europa de Est, concetrându-se asupra identificării unei noi paradigme de creștere pentru regiune”, se arată într-un comunicat transmis de FMI.
După România, Lagarde va vizita și Lituania, pe 17-18 iulie.
„În timpul vizitelor – primele în aceste două țări de la preluarea funcției de șef al FMI în iulie 2011 – Lagarde se va întâlni cu autorități, precum și reprezentanți ai sectorului privat, societății civile și mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice și provocările care urmează pentru fiecare din cele două țări”, se arată în comunicat.
La Vilnius, Lagarde va participa la un forum privind provocările și oportunitățile integrării economice europene, marcând astfel începutul mandatului Lituaniei la președinția Uniunii Europene.
Consiliul Director al Fondului Monetar Internațional (FMI) a avizat, săptămâna trecută, ultimele douã evaluãri ale acordului cu România și a aprobat scrisoarea de intenție transmisã de autoritãțile de la București, astfel cãă acordul început în 2011 a fost finalizat cu succes.
Acordul României cu FMI și UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritãțile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri.
Înțelegerea a fost parafată în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, și trebuia sã se încheie în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităților române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârștul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducã arieratele și sã adopte măsuri de îmbunãtțire a managementului companiilor de stat.